rozszerzona kombinatoryka
jarke: hejka
dość dużo problemów sprawiło mi zadanie:
W turnieju szachowym rozegrano 55 partii. Ilu było uczestników, jeśli każdy uczestnik rozegrał
jedną partię z każdym z pozostałych?
w moich książkach, nie spotkałem podobnego, że jest podana ilość kombinacji, a do policzenia
jest 'n'.
jeśli ktoś wrzuciłby kilka takich zadań, byłbym wdzięczny.
bądź jakieś zadania na poziom rozszerzony z kombinatoryki.
z góry dzięki!
11 sty 20:10
Mila:
| |
= 55 po rozwinięciu symbolu Newtona |
| |
(n−1) ∧n =110
n = 11
11 sty 22:57