:)
ICSP: Godzio lub
Trivial poszukiwani

Może być też ktoś inny kto potrafi przestrzenie
11 sty 20:05
Krzysiek: to może podaj zadanie, może będę mógł pomóc lub ktoś inny
11 sty 20:21
ICSP: Sprawdzić czy podane zbiory wektorów są bazami wskazanych przestrzeni liniowych.
{(1;1;1;1;1),(0,1;1;1;1).(0,0,1,1,1),(0,0,0,1;1)(0;0;0;0;1)} w R5
więc sprawdzam czy te wektory są liniowo niezależne i mi wychodzi układ równań :
x1 + x2 + x3 + x4 + x5 = 0
x2 + x3 + x4+ x5 = 0
x3 + x4 + x5= 0
x4 + x5 = 0
x5 = 0
x1 = x2 = x3 = x4 = x5 = 0 liniowo niezależne czyli tworzą bazę?
11 sty 20:28
Vizer: Ja dzisiaj miałem kolosa, ale na mnie chyba za dużo liczyć nie będziesz mógł
11 sty 20:29
Krzysiek: tak l.n. więc tworzą bazę,
(jak ułożysz z tych wektorów macierz to od razu wychodzi, że wyznacznik jest równy 1 więc są
l.n. )
ale tak też dobrze
11 sty 20:33
ICSP: a cos takiego :
{2x+4,3x−x
2,−2x
2+4x−4}

W R
x
moim zdaniem liniowo zależne więc to nie jest baza.
11 sty 20:39
Krzysiek: tak są l. zależne ale nie wiem jak u Ciebie ale u mnie było określane jakiej przestrzeni mają
być bazą... tzn np: R[x]2 −wielomiany stopnia drugiego
11 sty 20:45
ICSP: przepraszam nie dopisałem tej dwójki.
TO nie zmienia faktu że nie są bazą?
11 sty 21:01
Anonimowy:
Nie są, bo widać, że
−2x2 + 4x − 4 = 2(−x2 + 3x) − (2x + 4)
11 sty 21:02
ICSP: Dziękuję bardzo za pomoc

Jutro jeszcze zajrzę z tymi zadaniami. Dziś już nie mam siły
11 sty 21:03
ICSP: Trivial widzę że jesteś

Mam bardzo głupie pytanie xD
12 sty 20:09
Trivial: Hej!
12 sty 22:01
ICSP: Witaj przyjacielu xD
Powiedz mi bo nie mam już pomysłu jakie zdanko mogę dać do moich zadań na ocenę :
Mam już :
− sprawdzanie liniowości wektorów
− podprzestrzenie
− bazy
Co jescze za działu przestrzenie wektorowe?
Możesz tez dać jakieś proste zadanko
12 sty 22:03
Trivial: Hm... Masz oddać zadania na ocenę?
12 sty 22:04
ICSP: Niestety

Mam jeszcze 5 dni na zrobienie 67 zadań
12 sty 22:07
Trivial: Nie wiem co tam miałeś.
12 sty 22:07
Godzio:
Sam masz sobie je znaleźć i zrobić

?
12 sty 22:08
ICSP: 
Mogę nawet wymyślić

Możecie również dac mi kartki z odpowiedziami xD
12 sty 22:09
Godzio:
To spoko
12 sty 22:10
ICSP: to jak będzie
12 sty 22:11
Godzio: Bez sensu, że masz sam robić, powinni dać listę i rób, a nie, przecież można sobie wymyślić 67
zadań tylko z baz ...
12 sty 22:12
Trivial: Może zrób zadanko z ortogonalizacji bazy metodą Grama−Schmidta.
12 sty 22:12
ICSP: Trivial wiesz jak to zrobić?
12 sty 22:14
Trivial: Trochę pamiętam.
12 sty 22:20
ICSP: Nie musisz pamiętać

Możesz poszukać notatek z ubiegłego roku i wysłać mi np. zdjęcie na maila
https://matematykaszkolna.pl/forum/118869.html − mam problem z drugim warunkiem. Tam jest 2x + 3y + 4z to przy sprawdzaniu a powinno być
tak jak jest czyli α(x+y+z) czy α(2x+3y+4z)
12 sty 22:23
Trivial: Nie mam ze sobą notatek z zeszłego roku.
12 sty 22:31
ICSP: szkoda

Może chociaż sprawdzisz mi ten przykład
12 sty 22:31
Trivial: Jest OK.
12 sty 22:42
ICSP: czyli zapisz α(x+y+z) jest poprawny?
12 sty 23:08
Trivial:
aaa nie jest.
α
v = α(x,y,z) = (αx, αy, αz)
I teraz podstaw do warunku
2αx + 3αy + 4αz = α(2x+3y+4z) = 0 = OK
Mimo wszystko widać od razu że jest OK.
12 sty 23:10
ICSP: Ja zauważyłem że coś jest nie tak xD
To chyba dobry znak

Wtorek sądnym dniem
12 sty 23:13
ICSP: Dobra poddaje się...
Wskazać bazy i określić wymiary podanych przestrzeni liniowych :
V = {(x−2y−z,2x+y−3z,3x+4y−5z) : x,y,z ∊R}
doprowadziwszy do takiej postaci :
x(1;2;3) + y(−2;1;4) + z(−1;−3;−5)
mam w zeszycie coś takiego :
α − 2β = x−2y−z
4α+2β = 4x + 2y − 6z
skąd to się wzięło? Moim zdaniem powinniśmy teraz sprawdzić czy te wektory są liniowo
niezależne a później napisać że DimV = 3 bo tyle jest wektorów w bazie.
13 sty 19:18
ICSP: ↑
14 sty 16:44
Trivial:
| 1 2 3 | | 1 2 3 |
| −2 1 4 | = | 0 5 10 | = 0
| −1 −3 −5 | | 0 −1 −2 |
Wektory wyszły liniowo zależne. Wymiar przestrzeni 2. Ta przestrzeń jest płaszczyzną rozpiętą
na wektorach (1, 2, 3) i (0,1,2).
14 sty 16:53
ICSP: ale nie wiesz skąd się wzięło tamto rozwiązanie które mam w zeszycie ?
Drugie pytanie : Jak to jest z tymi rzędami? Kiedy są liniowo niezależne a kiedy zależne ?
14 sty 16:55
Trivial: Chyba widzisz, że rząd wychodzi 2.

A skąd tamto to nie wiem.
14 sty 16:56
ICSP: umiem liczyć rzędy

Tylko jakoś nie zastanawiałem się nigdy jakie zależności. Jeżeli rząd będzie równy ilości
wektorów to wtedy są liniowo niezależne?
14 sty 16:58
Trivial: No raczej.
14 sty 16:59
ICSP: rozumiem

Trzeci wiersz mogę sobie wykreślić?
14 sty 16:59
Trivial: Czemu ty zawsze chcesz wszystko wykreślać?
14 sty 17:02
ICSP: bo lubię

Mógłbyś mnie nakierować jeszcze w jednym zadaniu ? Nie mam nawet pomysłu jak je zacząć

Wyznaczyć współrzędne wektora v w podanej bazie B' pewnej przestrzeni liniowej mająć dane jego
współrzędne w bazie B :
[1,1,−2] , B = {x,x+1,x
2+1} , B' = {1,1+x
2,x+x
2}
14 sty 17:05
Trivial: nie mam pojęcia.
14 sty 17:11
ICSP: to tak jak ja
14 sty 17:20
Krzysiek: najpierw wyznacz macierz przejścia z bazy B' do bazy B
14 sty 17:25
ICSP: macierz przejścia
14 sty 17:28
14 sty 17:31
ICSP: ale co ja mam wpisać do tej macierzy ?
14 sty 17:34
Krzysiek: B={v1 =(0,1,0) , v2 =(0,1,1),v3 =(1,0,1)}
lub v1 taki sam v2 =(1,1,0), v3 taki sam
w zależności jak mieliście zdefiniowany ten wielomian(te współczynniki)
14 sty 17:42
ICSP: i teraz wstawiam te wektory do kolumn macierzy i mam macierz przejścia?
14 sty 17:50
Krzysiek: no nie tak szybko
popatrz na tą stronę na wiki, tam coś liczyli zanim otrzymali tą macierz
14 sty 17:52
ICSP: Nie dam rady teraz ale wrócę do tego zadania

Musze zrobić 20 to to zastąpię jakimś innym. Dzięki za pomoc.
14 sty 18:00