Zbadaj wzajemne położenie prostej
Anna: Zbadaj wzajemne położenie prostej
L:{x+5y+z−1=0
{2x−y+5=0
i płaszczyny π: 3x+4y+z−2=0
Uprzejmie proszę o pomoc
11 sty 19:58
Anna: Próbowałam trochę to zrobić, ale chyba nie wiem jak podstawić pi i L.
11 sty 20:58
Anna: Ponawiam prośbę, zaczynam się zniechęcać.
11 sty 21:21
AS: Dana jest płaszczyzna A*x + B*y + C*z + D = 0 i prosta
{x = xo + a*t , y = yo + b*t , z = zo + c*t}
Warunek równoległości prostej do płaszczyzny: A*a + B*b + C*c = 0
Warunek prostopadłości: A/a = B/b = C/c
Pierwsze co trzeba zrobić,to sprowadzić równanie do postaci parametrycznej
Przyjmuję x = t i rozwiązuję układ równań
5*y + z = 1 − t
y = 2*t + 5
Otrzymuję y = 2*t + 5 , z = −11*t −24
Równanie prostej w postaci parametrycznej
{x = t , y = 2*t + 5 , z = −11*t − 24}
Sprawdzam warunek równoległości
3*1 + 4*2 + 1*(−11) = 3 + 8 − 11 = 0
a więc prosta jest równoległa do płaszczyzny.
Można też obrać dwa dowolne ale różne punkty na prostej i obliczyć ich
odległość od płaszczyzny.Jeżeli są równe to jest równoległa w przeciwnym razie
przecina, ale nie rozstrzyga prostopadłości.
Można też wyliczyć kąt między prostą i płaszczyzną i sprawdzić położenie.
12 sty 10:19
Anna: Dziękuję

Nie tylko za zadanie, ale za objaśnienie kilku rzeczy. Postaram się również pomagać na stronie,
w ramach podziękowania
12 sty 18:35
AS: Zapomniałem jeszcze dodać,że punkty muszą leżeć po tej samej stronie płaszczyzny.
12 sty 19:04