oblicz:
karina: oblicz:
a) [5 3/4+(2/3)−2 * (4 * 3−1 − 9−1/2]1/2=
b) [(2/3)3/4]0 − 3 1/3 * (1 1/3)−2 + 2−3 * 160,25=
26 mar 18:36
tim: I help you.
| | 2 | |
[( |
| 34]0 = jakakolwiek liczba O = 1 |
| | 3 | |
| | 1 | | 4 | | 1 | | 1 | | 9 | |
(1 |
| )−2 = ( |
| )−2 = |
| = |
| = |
| |
| | 3 | | 3 | | | | | | 16 | |
16
14 =
4√16 = 2
Podstaw i spróbuj.
26 mar 18:51
karina: wielkie dzięki
26 mar 18:53
tim: | | 3 | | 2 | | 23 | | 2 | | 69 | | 8 | | 78 | |
5 |
| + |
| = |
| + |
| = |
| + |
| = |
| = 6,5 |
| | 4 | | 3 | | 4 | | 3 | | 12 | | 12 | | 12 | |
9
12 =
2√9 = 3
Podstaw i spróbuj.
26 mar 18:59
karina: 9−12 to 2√9 = 3
26 mar 19:03
tim: 91x = pierwiastek któregoś stopnia z 9.
26 mar 19:06
karina: ale jak jest jakas liczba do minus jakiejs potegi to jak to bedzie?
26 mar 19:11
katie: jak sie robi kreski ulamkowe

26 mar 19:18
katie: ok juz wiem
26 mar 19:19
karina: to jak to jest z ta potęgą?
26 mar 19:34