df
vf: Proszę o sprawdzenie, funkcja wykładnicza
Rozwiąż równanie
11 sty 19:48
vf: przypadkowo kliknalem wyslij... zaraz poprawie
11 sty 19:48
vf: | | 1 | | 4 | | 1 | |
(2* 2 |
| )4 * ( |
| )2=16 ( |
| to potęga liczby 2, |
| | 4 | | | | x | |
zacząłem to rozwiązywać...
D: x≠0 i x≠4
| | 4x+8 | | 4 | |
(gdzie |
| orazz |
| to potęgi) |
| | x | | 4−x | |
Pottem:
| (4x+8)(4−x) | | 4x | |
| − |
| = 4 |
| x(4−x) | | x(4−x) | |
−4x
2+8x+32=4(4x−x
2)
32=8x
x=4 − sprzeczne
czy to jest dobrze ?
11 sty 19:57
vf: bardzo prosze o odp
11 sty 20:06
konrad: nie, bo powinno wyjść16/5
11 sty 20:13
vf: wiec gdzie jest blad ?
11 sty 20:15
konrad: ta postać do której doszedłeś już jest zła
11 sty 20:27
konrad: a tak w ogóle co miało być w potędze dwójki w końcu − 1/2 czy 1/x ?
11 sty 20:29
elka: | | 1 | |
tam jest 2* 2(i dopiero teraz jest w potędze |
| ) |
| | 4 | |
i potem znowu poza nawiasami wszystko do potegi 4
11 sty 20:36
vf: | | 1 | |
w potędze drugiej dwójki jest |
| |
| | x | |
11 sty 20:41
vf: prosze o wskazanie bledu
11 sty 20:48
vf: prosze o pomoc
11 sty 21:09
beti: a masz do tego jakąś odpowiedź? żeby zweryfikować obliczenia
11 sty 21:12
vf: nie mam niestety
11 sty 21:21