logarytmy
sandra: log798 − log7 =
3 log4 x2− log42x=
rownanie logarytmiczne
4x−10−2x+16=0
11 sty 19:46
sandra: proszę o pomoc
11 sty 19:53
sandra: masakra jakas nie mam pojecia o co chodzi
11 sty 19:55
beti: w I przykładzie nie ma liczby logarytmowanej
| | x6 | | 1 | | 1 | |
II: log4x6−log42x = log4 |
| = log4( |
| x5) = log4 |
| + log4x5 = |
| | 2x | | 2 | | 2 | |
11 sty 20:00
sandra: przepraszam w pierwszym przykladzie liczba log ma być 2
11 sty 20:02
sandra: lurcze nie wiem jak Ty to zrobiłaś , ale dziękuję .
11 sty 20:03
beti: III przykład też chyba z błędem
zakładam, że powinno być tak:
4x−10*2x+16=0
22x − 10*2x + 16 = 0
2x=t, t>0
t2−10t+16=0
rozwiąż
11 sty 20:04
sandra: a co sie stalo z ta trojka na poczatku logarytmu w drugim przykladzie ?
11 sty 20:05
beti: czyli I:
| | 98 | |
= log7 |
| = log749 = 2 (bo 72=49) |
| | 2 | |
11 sty 20:06
beti: stała się potęgą x3 zgodnie z własnością:
alogx = logxa
11 sty 20:08
sandra: czyli
Δ= 100−64=36
√Δ=6
x1= 10−6/2=2
x2=10+6/2=8 ?
11 sty 20:08
beti: nie x
1 i x
2 tylko t
1 i t
2
11 sty 20:09
sandra: to ja nie wiem
11 sty 20:10
beti: teraz wracasz do tego zielonego podstawienia i z niego obliczasz x:
2x=2 lub 2x=8
oblicz
11 sty 20:11
sandra: a czy ten przyklad zrobilam dobrze ?
25x+5x+1−6=0
52x+5x*5−6=0
(5x)2+5*5−6=0
a=1 b=5 c=−6
11 sty 20:13
beti: tak, tylko wprowadź pomocniczą niewiadomą t, bo się pogubisz:
5x = t, t>0
11 sty 20:14
sandra: t=2
x=1
t=8
x=3
11 sty 20:17
sandra: czyli tamten przyklad nie jest jeszcze skonczony musze uzyc to pomoznicze t ?
11 sty 20:25
beti: tak właśnie
11 sty 20:27
beti: zaczynałaś od równania z niewiadomą x i to x musisz obliczyć
11 sty 20:28
sandra: a moglabys mi pomoc nie wiem skad mam te t wziasc pustka w glowie i tak kazdy przyklad tylko do
tego momentu potrafie zrobic a dalej klapa.
11 sty 20:30
sandra: Δ=52−4*1*−6
Δ=25−24
Δ=1
11 sty 20:32
beti: powinno być: Δ = 25+24 = 49
a co do t, to sama zauważyłaś, że powstało równanie kwadratowe. Podstawiasz t tak, żeby było
"bardziej widoczne", że jest kwadratowe:
jest: (5x)2+5*5x − 6 = 0, więc t=5x i będzie:
t2+5t−6=0.
rozumiesz?
11 sty 20:38
beti: oczywiście nie musi to być akurat t, może być to każda inna litera alfabetu, ale
ogólnie
przyjęło się używanie literki t jako zmiennej pomocniczej.


11 sty 20:41
sandra: no tak , ale tak jak we wczesniejszym przykladzie mialam wyliczyc x chodzi mi o to : beti:
teraz wracasz do tego zielonego podstawienia i z niego obliczasz x: 2x=2 lub 2x=8 , w tym
przykladzie jak to bedzie wygladac ?
11 sty 20:42
sandra: :(
11 sty 20:48
beti: w tym z 5x?
11 sty 21:05