Do Informatyków - Jak narysować wykres w excelu?
qaz: Do Informatyków
Mam podaną funckję
−f (x) (klamerka)
ex −1; x<o
ln(x+1); x≥0
Jak narysować wykres takiej funkcji? Proszę o pomoc pilne
11 sty 19:30
ftims: w drugim przesuwasz wykres o 1 w lewo tj, miejsce zerowe jest w 0 a nie w 1
11 sty 19:31
Sławek:
| | ⎧ | ex−1 x<0 | |
| f(x) = | ⎨ | |
|
| | ⎩ | ln(x+1) x≥0 | |
W komórce A1 wpisz x, w komórce B1 wpisz y, poczynając od komórki A2 wpisz poniżej (w pierwszej
kolumnie) wartości dla x np. od −10 do 10. W komórce B2 wpisz formułę
=JEŻELI(A2<0;EXP(1)∧A2−1;LN(A2+1))
i skopiuj ją do poniższych komórek.
Zaznacz obszar z danymi i wybierz opcję tworzenia wykresu (typ punktowy)
Jak − to zależy jakiej wersji Excela używasz.
11 sty 21:41
Sławek:
Ten znaczek '∧' to (Shift + 6)
11 sty 21:43
qaz:

Ok, zrobiłam tak; wpisałam tą funkcję (akurat miałam wartości w A14). Do zera pokazuje mi się
taki wzór w kolumnie z "y": EXP(1)
A14−1. A od zera pokazują mi się wartości
x y
−10 EXP(1)
A14−1
−9 EXP(1)
A14−1
−8 EXP(1)
A14−1
−7 EXP(1)
A14−1
−6 EXP(1)
A14−1
−5 EXP(1)
A14−1
−4 EXP(1)
A14−1
−3 EXP(1)
A14−1
−2 EXP(1)
A14−1
−1 EXP(1)
A14−1
0 0
1 0,693147181
2 1,098612289
3 1,386294361
4 1,609437912
5 1,791759469
6 1,945910149
7 2,079441542
8 2,197224577
9 2,302585093
10 2,397895273
Pokazuje się jakiś wykres, mniej więcej taki, jak na obrazku
Chodziło o coś innego?
12 sty 10:59
Sławek:
=JEŻELI(A14<0;EXP(1)∧A14−1;LN(A14+1))
−10 −0,9999546
−9 −0,99987659
−8 −0,999664537
−7 −0,999088118
−6 −0,997521248
−5 −0,993262053
−4 −0,981684361
−3 −0,950212932
−2 −0,864664717
−1 −0,632120559
0 0
1 0,693147181
2 1,098612289
3 1,386294361
4 1,609437912
5 1,791759469
6 1,945910149
7 2,079441542
8 2,197224577
9 2,302585093
10 2,397895273
12 sty 18:48
qaz: Na początku nie wychodziło mi, zmieniłam we wzorze tylko duży minus − na mały − i wtedy dopiero
wyszło.
Wielkie dzięki
13 sty 13:12
a: ≥ΩΩs
16 paź 09:55