Całka
tomek: | | 5x+2 | |
Obliczyć całkę: ∫ |
| dx |
| | √2x2+8x−1 | |
I teraz moje nieco trywialne pytanie:
Jak krok po kroku sprowadzić licznik do pochodnej wyrażenia pod pierwiastkiem? Potrzebuję taki
totalny idiot proof, gdyż motam się z tym niemiłosiernie...
11 sty 19:13
Krzysiek: | | 5 | |
5x+2 = |
| (2x2 +8x−1)' −8 |
| | 4 | |
11 sty 19:14
Grześ: policz pochodną pod pierwiastkiem:
(2x
2+8x−1)'=4x+8, wtedy licznik rozdzielasz tak:
| | | | 8 | |
| = |
| − |
| == |
| √2x2+8x−1 | | √2x2+8x−1 | | √2x2+8x−1 | |
11 sty 19:16
tomek: Hmm, dzieki wielkie, chyba podłapałem...
11 sty 19:24