help me
AsiA: pomocy prosze o pomoc nie bardzo wiem jak to zrobić

Zadania tekstowe
1.Mama i córka mają razem 48 lat. Mama jest 3 razy starsza od córki. Ile lat ma każdy z
nich?
2. Mama, tata i syn mają razem 125 lat. Mama i tata mają po tyle samo lat i są dwa razy
starsi od syna. Ile ma każdy z nich ?
(Rozwiąż podane zadania za pomocą równań.)
26 mar 18:29
AsiA: nikt nie umie

proszę

26 mar 19:11
Betty: Nie tylko Ty prosisz...chyba dzisiaj nikogo nie ma
26 mar 19:11
Pati: 1.
x− wiek mamy
y− wiek córki
x+y= 48
x=3y
czyli:
3y+y= 48
4y= 48 / : 4
y= 12
x= 3* 12= 36
Odp. Mama ma 36 lat, a córka 12
26 mar 19:15
AsiA: a 2

26 mar 19:19
Pati: 2.
x− wiek mamy
y− wiek taty
z− wiek syna
x=y
x+y+z= 125
x=2z
y=2z
czyli układ równań:
x+x+z=125
x=2z
2x+z= 125
2*2z +z= 125
4z +z =125
5z= 125 /:5
z= 25
125−25= 100
x+y=100
x=y
100:2= 50
odp. Rodzice mają po 50 lat, a syn ma 25
26 mar 19:19