logarytmy
misia: rozwiąż : log3x − logx4 ≤ 0
11 sty 19:05
Aga: zacznij od dziedziny i skorzystaj ze wzoru logxn=nlogx.
możesz podstawić zmienną pomocniczą logx=t.
11 sty 19:08
ICSP: D : x > 0
log3x − 4logx ≤ 0
logx(log2x−1) ≤ 0
logx(logx−1)(logx+1) ≤ 0
logx = 0 dla x = 1
logx − 1 = 0 dla x = 10
logx +1 = 0 sprzeczne
teraz sysujesz wężyk i odczytujesz rozwiązanie :
x ∊ (0;1> suma <10;+∞)
11 sty 19:10
ZKS:
ICSP czemu logx + 1 = 0 jest sprzeczne?
11 sty 19:12
misia: | | 1 | |
tylko ze ma wyjsc (0 ; |
| > suma <1;100> |
| | 100 | |
11 sty 19:14
ICSP: oj oj oj... Mi nie przystoi pisać takich rzeczy
11 sty 19:15
ZKS:
Ojej bo się pomylił i tam zamiast 1 jest 4. Skoro ma tak wyjść to popraw.
11 sty 19:15
ICSP: log
3x − 4logx = logx(logx−2)(logx+2)
| | 1 | |
pierwiastki : x = 1 v x = 100 v x = |
| |
| | 100 | |
z uwzględnieniem dziedziny rzeczywiście wyjdzie że :
| | 1 | |
x ∊ (0; |
| > suma <1;100> |
| | 100 | |
11 sty 19:16
kylo1303: Ogolnie tam maly blad jest, zapomniales o "4" i wpisales 1. Dlatego odpowiedz jest troche inna.
11 sty 19:17
misia: racja, teraz wychodzi
11 sty 19:18
Aga:
A co z 4 się stało?
log2x−4=logx−2)(logx+2)
logx+2=0⇔logx=−2⇔x=0,01
logx−2=0⇔x=100
11 sty 19:18