pomoc w zrozumieniu
benia: Bardzo proszę o pomoc w zrozumieniu granicy. Będę mieć podobne zadania na kolokwium. Mógłby
ktoś zrobić te zadania krok po kroku lub choć część z nich:
a) lim x→3 27−x3 dzielone przez x2 + x −12
b) lim x→ minus nieskończoność ( 1 / 1−x ) + ( 1 / 1−x3)
c) lim x→plus nieskończoność (x3 / 2x2−1) − (x2 / 2x+1)
d) limx→plus nieskonczonosc 3 pod pierwiastkiem (x2+1) + pierwiastek z x dzielone przez
pierwiastek 4 stopnia z (x3 + 4) − 2x
e) lim x→minus nieskonczonosc (pierwiastek z (x2−5) −x)
f) lim x→plus nieskonczonosc (pierwiastek z (x2−5) −x)
g) lim x→0 cosx − cos5x dzielone przez x2
h) lim x→0 xctg7x
i) lim x→0 tgx − sinx dzieolone przez x
11 sty 19:04
benia: prosze...
11 sty 20:24
benia: ....
12 sty 04:56
benia: haaaalo....
12 sty 14:40
Byra: Proponuję nauczyć się reguły De'Hospitala. (pod warunkiem, że znasz pochodne), bo z tym
narzędziem rozwiązywanie granic to czysta przyjemność.
12 sty 14:44
Anonimowy:
Dobra
benia machnę Ci te zadanka, mam dobry humor
12 sty 14:47
benia: Anonimowy dziękuję bardzo

Reguły de Hospitala nie miałam ani na wykładach ani za ćwiczeniach
12 sty 14:56
Anonimowy:
| | 27 − x3 | | (3 − x)(9 + 3x + x2) | |
limx→3 |
| = limx→3 |
| = |
| | x2 + x − 12 | | (x + 4)(x − 3) | |
| | 9 + 3x + x2 | | 9 + 9 + 9 | | 27 | |
= limx→3 |
| = |
| = |
| |
| | x + 4 | | 3 + 4 | | 7 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
limx→−∞( |
| + |
| ) = |
| + |
| = 0 + 0 = 0 |
| | 1 − x | | 1 − x3 | | ∞ | | ∞ | |
| | x3 | | x2 | |
limx→∞( |
| − |
| ) = |
| | 2x2 − 1 | | 2x + 1 | |
| | x3(2x + 1) − x2(2x2 − 1) | |
= limx→∞ |
| = |
| | (2x + 1)(2x2 − 1) | |
| | x3 + x2 | |
= limx→∞ |
| [ dzielę licznik i mianownik przez najwyższą |
| | 2x3 + 2x2 − 2x − 1 | |
potęgę mianownika: x
3 ] =
| | 3√x2 + 1 + √x | |
limx→∞ |
| [ to samo co wyżej, najwyższą potęgą jest x |
| | 4√x3 + 4 − 2x | |
]
| | 3 | |
limx→∞U{3√1 + 1/x2 + 1/√x}{4√1/x + 4/x4 − 2 = |
| (reszta dąży do 0) |
| | 2 | |
| | x2 − 5 − x2 | |
limx→−∞(√x2 − 5 − x) = limx→−∞ |
| = |
| | √x2 − 5 + x | |
| | −5 | | | | 0 | |
= limx→−∞ |
| = limx→−∞ |
| = |
| = 0 |
| | √x2 − 5 + x | | √1 − 5/x2 + 1 | | 2 | |
f) Dokładnie to samo co e)
| | | | x | | 5x | | 1 − 2sin2 |
| − 1 + 2sin2 |
| | | | 2 | | 2 | |
| |
limx→0 |
| = |
| | x2 | |
| | sinx2 | | 1 | | sin5x2 | | 25 | |
limx→0(−2 * ( |
| )2 * |
| + 2( |
| )2 * |
| |
| | | | 4 | | | | 4 | |
| | 1 | | 25 | | 48 | |
= − 2 * 1 * |
| + 2 * 1 * |
| = |
| = 12 |
| | 4 | | 4 | | 4 | |
| | xcos(7x) | |
limx→0(xctg7x) = limx→0 |
| = |
| | sin(7x) | |
| | cos(7x) | | cos0 | | 1 | |
= limx→0 |
| = |
| = |
| |
| | | | 1 * 7 | | 7 | |
| | tgx − sinx | | sinx | |
limx→0 |
| = limx→0U{ |
| − sinx}}{x} = |
| | x | | cosx | |
| | | |
= limx→0 |
| = 1 * 1 − 1 = 0 |
| | 1 | |
12 sty 15:06
Anonimowy:
Ten zapis co się popsuł:
| | 3√1 + 1/x2 + 1/√x | | 3 | |
limx→∞ |
| = − |
| |
| | 4√1/x + 4/x4 − 2 | | 2 | |
12 sty 15:08
12 sty 15:09
Anonimowy:
| | 27 | |
2) Wynik − |
| bo minusa nie wyłączyłem z góry |
| | 7 | |
3) Źle przepisałaś
| | 1 | |
4) Hehe, 2x2 * 2x = 4x3 stąd wynik |
| |
| | 4 | |
5) Już poprawione
6) Źle przepisałaś
7) patrz 6
Dalej ok
12 sty 15:18
benia: a mógłbyś mi jeszcze te 3 i 6 zrobić, które źle przepisałam?
jejku jakbym Cię znała miałbyś meeega piwo u mnie

dziękuje
12 sty 15:25
Anonimowy:
Za chwilę zrobię
12 sty 15:29
Anonimowy:
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
limx→−1( |
| + |
| ) = |
| + |
| = |
| + |
| = |
| | 1 − x | | 1 − x3 | | 1 − (−1) | | 1 − (−1) | | 2 | | 2 | |
1
| | x2 − 5x − x2 | |
limx→−∞(√x2 − 5x − x) |
| = |
| | √x2 − 5x + x | |
| | −5x | | 5 | | 5 | |
limx→−∞ |
| = limx→−∞ |
| = |
| = ∞ |
| | √x2 − 5x + x | | √1 − 5/x − 1 | | 1 − 1 | |
Trzeba pamiętać √x2 = |x| a przy x → −
∞ |x| = −x, pod koniec podzieliłem licznik i
mianownik przez − x
12 sty 15:37
benia: dziękuję bardzo
12 sty 15:45
benia: Anonimowy mógłbyś mi szczegółowo rozpisać przykład 5 bo dalej go nie rozumiem
12 sty 20:37
Anonimowy: Jak się odezwiesz jeszcze to rozpiszę
12 sty 21:17
DZIADZIA: czesc i sory że zawracam gitare,ale czy orjentujecie się kiedy była probna matura?
12 sty 21:21
benia: Anonimowy odzywam się

DZIADZIA nie mam pojęcia..
13 sty 11:42