Zadanie z trescia-pochodne
pigletek: Jaki prostokat utworzony z drutu o długosci L ma najwieksze pole?
ktos moze dac mi jakas wskazowke?
11 sty 18:56
Aga: Obwód prastokąta o bokach x i y
Obw. =2x+2y
Obw.=L stąd
2x+2y=L
Pole P=x*y
| | −b | | 1 | |
Gdy a<0 to funkcja kwadratowa przyjmuje wartość największą dla x= |
| = |
| L |
| | 2a | | 2 | |
| | 1 | |
Prostokąt jest kwadratem o boku |
| L |
| | 2 | |
11 sty 19:03
pigletek: Zatrzymalem sie na tym Gdy a<0 to funkcja kwadratowa przyjmuje wartość największą dla ...
To jakas jest definicja na to?
Czy nie da sie obliczyc tego zadania pochodnymi, bo nie wiem czy bede mial to zaliczone robiac
tak
11 sty 19:08
Aga: Tak, jest taka własność.Można z pochodnymi jak najbardziej.
11 sty 19:13
pigletek: Bylbym wdzieczny, jesli wyliczylabys mi to poprzez pochodne. Oczywiscie jak masz czas...
11 sty 19:19
emte:
a nie 1/4L
11 sty 19:35
pigletek: hmm
11 sty 20:30
11 sty 20:31
Tragos: L zgubiłem
11 sty 20:32
pigletek: a umiesz to policzyc korzystajac z pochodnej?
11 sty 20:34
emte:
P'(x)=−2x+12L
−2x+12L=0
x=14L
jeszcze trzeba zbadać zmianę znaku, ale jest ok, bo z + na −, czyli max
11 sty 20:46
pigletek: Dzieki
11 sty 21:02