ciagi
Alexis: Dany jest ciąg (an) określony wzorem an= (an +12) /n.Liczba całkowitych wyrazów tego ciągu jest
równa a.6
b.4
c.3
d.2
prosze o wytlumaczenie bo nie rozumiem tego
11 sty 18:47
Aga: Jest dwa razy an?
11 sty 18:56
ICSP: | | n + 12 | | n | | 12 | | 12 | |
an = |
| = |
| + |
| = 1 + |
| |
| | n | | n | | n | | n | |
| | 12 | |
aby an było całkowite to |
| musi też być całkowite. |
| | n | |
Będzie to całkowite dla n = 1,n = 2,n=3,n=4,n=6,n=12(ujemnych nie biorę pod uwagę)
łącznie 6.
11 sty 18:58
Alexis: jest tak jak napisal ICSP .
dzieki
11 sty 19:01