punkty wspólne
bamosvamos: Proszę o pomoc...
Znajdź współrzędne punktów wspólnych okręgu x2 + y2= 1 i paraboli y= x2
11 sty 18:46
emte:
rozwiąż układ równań i wyjdzie
| | √2 | | −√2 | |
( |
| , 12) i ( |
| ,12) |
| | 2 | | 2 | |
11 sty 18:52
bamosvamos: no chyba coś zle Ci wyszło.. mam zupełnie inne odpowiedzi i właśnie mnie też nie wychodzi to w
ogóle..
11 sty 18:53
beti: a jaka jest odp.?
| | 3+√5 | | −1−√5 | | 3−√5 | | −1+√5 | |
( |
| , |
| ), ( |
| , |
| )? |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
11 sty 18:58
bamosvamos: | | √2√5−2 | | √5−1 | | √2√5−2 | | √5−1 | |
( |
| ; |
| ) ; (− |
| ; |
| ) |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
11 sty 19:02
beti: no tak oczywiście

przecież y>0
zaraz zapiszę obliczenia
11 sty 19:11
bamosvamos: Ok dziekuje bardzo
11 sty 19:13
beti: met. podstawiania: x
2 = y, przy czym y>0
y+y
2=1
y
2+y−1=0
Δ=...=5
| | −1−√5 | |
y1= |
| −− nie spełnia warunku y>0 |
| | 2 | |
| | √5−1 | |
teraz obl. x: x2 = |
| |
| | 2 | |
| | √5−1 | | √5−1 | |
czyli x1=√ |
| x2=−√ |
| |
| | 2 | | 2 | |
| | √√5−1√2 | |
x1= |
| podobnie jak x1 |
| | 2 | |
11 sty 19:20
emte:
sorry, żle podstawiłem
11 sty 19:24
bamosvamos: Jeszcze raz bardzo Ci dziękuję.. ja robiłam błąd, bo zapomniłam o tym warunku, że y>0...
11 sty 19:25