matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Oblicz wartość oczekiwaną?
asia:
Jest ktoś w stanie rozwiązać to zadanie z jego wytłumaczeniem: Oblicz wartość oczekiwaną i wariancję zmiennej losowej X o rozkładzie dwuramiennym
n
k
P=(X=k)=
p
k
(1−p)
n−k
k=0,...,n
11 sty 18:41