Bardzo prosze o pomoc to naprawde wazne...:/
EwkaKotek: 1.Jakie pole ma kwadrat o przekatnej 6?
2.Jakie Pole ma Kwadrat ktorego przekatna jest o 5cm. dluzszaod jego boku?
3.Jaki promien ma kolo o dl. 5?
26 mar 18:25
katie: zad 1
z tw Pitagorasa
a2+a2 =d2
2a2=62
2a2=36
a2=18
a=√18=√2*9
a=3√2
26 mar 18:36
EwkaKotek: jestes boka dziex wielkie

*
26 mar 18:37
katie: mam nadzieje ze rozumiesz czemu tak
26 mar 18:44
EwkaKotek: tak tak juz rozumiem
26 mar 18:44
katie: a drugie zad tez juz zrobisz
26 mar 18:45
EwkaKotek: nio wlasnie nie bardzo....
26 mar 18:46
katie: a z jakiej klasy sa te zad

to gim, lo?
26 mar 18:49
EwkaKotek: ginm. ale ja bylam chora inie bylam na tych lekcjach i duzo juz zaomnialam<placze>
26 mar 18:50
katie: d=a+5 d−przekątna
a2+a2 =d2
26 mar 18:57
katie: 2a2=d2
√2a=d
√2a=a+5
√2a−a=5
a(√2−1)=5
a=5/ (√2−1)
26 mar 19:00
EwkaKotek: 2a2 =62 +5 ?
26 mar 19:00
EwkaKotek: nio kurde nie czaje... to juz jest rozwiazanie?
26 mar 19:01
katie:
5 √2+1
−−−− −−−−−−−−−−−−−−
√2−1 √2+1
26 mar 19:01
katie: a = 5(√2+1)/ 2−1
a=5(√2+1)
pole kwadratu to a2 czyli
a2=(5(√2+1))2
26 mar 19:04
EwkaKotek: ja ... zaraz ba glowe dostane... nie wiem co mam teraz napisac jako rozwiazanie
zadania...?>
26 mar 19:06
katie: pole= a2=70+50√2
26 mar 19:11