nierownosci
Daria: rozwiazaniem nierownosci |x|≤0 jest;
x=0
x=1
x=∅
x=R
11 sty 18:26
BLAZEJ_505: X∊R bo wartość bezwzględna jest zawsze dodatnia, a dla zero jest równa 0
11 sty 18:33
Alexis: a jakos to mozna policzyc ?
11 sty 18:48
Aga: 0dp. x=0
11 sty 18:49
Daria: Własnie ? Potrzebuje obliczen
11 sty 18:49
Daria: jak to obliczylas aga?
11 sty 18:49
konrad: wartość bezwzględna jest zawsze większa lub równa 0 zatem znak mniejszości odpada i zostaje
tylko "=", zatem x=0
11 sty 18:52
konrad: można to obliczyć tak
x≤0 ⋀ x≥0
cześć wspólna to 0
11 sty 18:53
Aga: Raczej nie będzie obliczeń, tylko komentarz
x≤0⇔IxI <0 nierówność sprzeczna( nie ma liczby, której wartość bezwzględna jest liczbą
ujemną) lub IxI=0, gdy x=0
11 sty 18:54
BLAZEJ_505: właśnie pomyliłem się, za co bardzo przepraszam oczywiście że ma wyjść 0
11 sty 18:57