Trygonometria
adas: cos2α−sin2α=1−2sin2α
26 mar 18:23
adas:
26 mar 18:45
Eta: Co trygonometria? ( to każdy wie, że trygonometria

)
co to jest? : równanie? czy tożsamość?
napisz!
26 mar 18:47
adas: tożsamość
26 mar 18:49
Eta: skorzystaj po lewej stronie ,że cos
2α= 1 − sin
αpodstaw i po "ptokach"

Pozdrawiam

wyjdzie ,że L=P czyli tożsamość!
26 mar 18:51
Eta: Oczywiście "chochlik" się wkradł

cos
2α= 1 − sin
2α
26 mar 18:52
adas: dzieki
26 mar 18:57
26 mar 18:57
adas: bardzo proste... a tyle myslalem nad tym

ale mam jeszcze jedno co nie moge zrobic:
cos
4α−sin
4α=cos
2α−sin
2α
oczywiscie sprawdzic tozsamosc
26 mar 19:00
Eta: Eeee tam

ze wzoru a
2 − b
2 =(a−b)(a+b)
L=( cos
2 a − sin
2a)( cos
2a + sin
2a) =
= cos
2a − sin
2a bo w drugim nawiasie = 1
( bo to jedynka tryg>) czyli L=P −−−więc tozsamość
Proste?

26 mar 19:03
adas: dla Ciebie widze ze bardzo latwe ale ja dopiero zaczynam ten dzial brac... dziekuje i juz
Cie nie mecze...
26 mar 19:06
Eta: OK

powodzenia!
26 mar 19:07