?
zaq:

sprawdzicie

podaj wzór funkcji w postaci ogólnej
wyszło mi f(x)=x
2+2x+4 dobrze?
11 sty 18:13
Krzysiek: czemu ramiona idą w dół?
11 sty 18:18
emte:
nie jest dobrze
f(x)=−x2−2x−2
11 sty 18:22
zaq: a czemu tak?
11 sty 18:26
zaq: mógłby ktoś wyjaśnić jak to zrobić?
11 sty 18:31
kila:
11 sty 22:04
Krzysiek: f(x)=−x2 −2x+2 =−(x+1)2 +3
11 sty 22:08
emte:
z wykresu widać p=−1i q=3 zatem
f(x)=a(x+1)2+3
potem z punktu(0,2) wynika f(0)=2
czyli a=−1
−(x+1)2+3=−(x2+2x+1)+3=−x2−2x−1+3=−x2−2x+2
11 sty 22:11