Trygonometria
Maciek: To znowu ja, czy jest możliwe żeby sinx/cosx + cosx/sinx = 1/(sinx * cosx)

11 sty 17:53
Maciek: bububuubbuuubub help prosze
11 sty 18:01
-:):
| sinx+cosx | | 1 | |
| = |
|
|
| sinxcosx | | sinxcosx | |
sinx≠0
cosx≠0
sinx+cosx−1=0 ... i walcz−
11 sty 18:03
Maciek: ale to jest fragment tożsamości, teść to, tak właściwie są dwie podobne i mi dziwne rzeczy
wychodzą, mianowicie
jedna to
tgx + 1/tgx = 1/(sinx * cosx)
druga to
1/tg2x + tg2x + 2 = 1/(sin2x * cos2x)
jak byś mi to mógł zrobić to byłbym wdzięczny, bo wychodzi mi to samo w obydwóch i już nie wiem
od której strony się do tego zabrać
11 sty 18:05
Maciek: nikt nie pomorze? −.−
11 sty 18:43
-:): to naisz treść zadania
11 sty 18:46
beti: | | 1 | | sinx | | cosx | | sin2x+cos2x | |
L=tgx+ |
| = |
| + |
| = |
| = |
| | tgx | | cosx | | sinx | | sinxcosx | |
11 sty 18:47
-:):
| sinx | | cosx | | 1 | |
| + |
| = |
|
|
| cosx | | sinx | | sinxcosx | |
| sin2x+cos2x | | 1 | |
| = |
| ... L=P |
| sinxcosx | | sinxcosx | |
11 sty 18:52
beti: druga:
| | 1 | | cos2x | | sin2x | |
L = |
| +tg2x+2 = |
| + |
| +2 = |
| | tg2x | | sin2x | | cos2x | |
| | cos4x+sin4x+2sin2xcos2x | | (cos2x+sin2x)2 | |
|
| = |
| = |
| | sin2xcos2x | | sin2xcos2x | |
11 sty 18:53
Maciek: a jeszcze (tgx + cosx/sinx)2 − (sinx/cosx − 1/tgx)2 = 4
A to mi sprawdzicie? ^^
11 sty 19:19
beti: L = (tgx+ctgx)2 − (tgx−ctgx)2 =
tg2x+2tgxctgx+ctg2x−(tg2x−2tgxctgx+ctg2x)=...=4tgxctgx=4=L
11 sty 19:27
beti: znaczy =P
11 sty 19:27