walec
Kingaa. : mam ogromna prosbe.. mam kilkanascie zadan pilne.. pomoze ktos ? : ))
1. powierzchnia boczna walca po rozwinieciu na plaszczyznie jest kwadratem o polu
a) 100π do potegi 2 ) b) 36
oblicz objetosc walca w obu przypadkach.
2. powierzchnia boczna walca po rozwinieciu na plaszczyznie jest prostokatem o wymiarach 4 i 12
π, przy czym wysokosc walca jest liczba naturalna. olbicz objetosc tego walca.
3. z prostokatnego arkusza blachy o wymiarach 2m X (na) 1m mozna wykonac powierzchnie boczne
dwoch walcow. Ktory z nich ma wieksza objetosc ?
4. obw podstawy walca jest rowny 24π, a przekatna przekroju osiowego walca tworzy z plaszczyzna
podstawy kat o mierze 60(st). obl objetosc i pole powierzchni tego walca.
5. zbiornik ma ksztalt walca o srednicy 4,8 m i wysokosci 5,5 m. Ile wynosi obj tego zbiornika
? Wynik zaokraglij do 1m (szesciennego). Przyjmij π= 3,14
6. prostokat o obw 60cm obraca sie sie wokol dluzszego boku. Oblicz obj walca, powstalego na
skutek obrotu, wiedzac, ze dlugosc krotszego boku tego prostokata stanowi 10 % jego obwodu.
7. pole powierzchni calkowitej walca wynosi 20π, a pole powierzchni bocznej jest rowne 12π.
Znajdz dl. srednicy podstawy tego walca.
8. oblicz wysokosc walca o obj 768π i promieniu podstawy 8.
9. oblicz promien podstawy walca o wysokosci 18 i obj 882π.
10. wysokosc i promien podstawy pewnego walca sa rowne. ile wynosi pole powierzchni tego walca,
jezeli jego obj jest rowna 216π ?
11. pole powierzchni walca wynosi 300π. obl obj tego walca, wiedzac, ze pole jego powierzchni
bocznej i pole podstawy sa rowne.
12. przekatna przekroju osiowego walca tworzy z plaszczyzna p[odstawy kat o mierze 45(st). Obl
pole powierzchni calkowitej tego walca, wiedzac, ze jego obj jest rowna 128π
11 sty 17:37
emte:
np2
h=4,
2πr=12π, stąd r=6
a potem wzór V=πr2h
11 sty 17:47
ejendi:
to na cały weekend

!
V=PI*r
2h
V=Pir
2h
h=128/r
2
2r/h=tg45
h=2r
P=PI*r
2+2*PI*r*h
h=128/r
2
r
2=128/h
r
2=128/2r
r
3=64
r=4
P=PI*r(r+2h)=2PI*r
2
P=2PI*16=32*PI
11 sty 18:18
ejendi: to był nr.12
11 sty 18:19
Kingaa. : mam to na piatek xD zadane dzis − sroda
11 sty 18:26
Kingaa. : dziekuje wam bardzo

. jesli jeszcze cos umiecie, to prosze o pomoc
11 sty 18:26
emte: np 8
πr2h=V
π*64*h=768π
h=12
11 sty 18:29
Kingaa. : dziekuje bardzo

.
11 sty 18:38
emte: np 10
r=h
πr2*r=216π
r=6, h=6, a potem wzór
11 sty 18:40
ejendi: za jedynkę się nikt nie bierze?
nr.1
a)100PI2=2PI rh
50PI=rh
2PI r=h kwadrat
50=2r2
r=5
V=PI r2*(2PI r)2
b)
h=6
2PI r=6
r=3/PI
V=PI(3/PI)2*6
itd
11 sty 18:56
Kingaa. : kurcze.. ja sie bralam za jedynke ; ))

tylko ni hoooya mi nie wychodzilo

i w tym problem.. cala reszta tez mi nie wychodzila..

. i z deka tego nie ogarniam −.− yhm..
jejkuu.. dzieki Ci za pomoc

: ))
11 sty 19:05
emte:
np 9
πr2*18=882π
r=7
11 sty 19:09
emte: 11
Pb=Ppod
Pc=2Ppod+Pb
300π=2Ppod+Ppod=3Ppod
Ppod=100π
r=10
2πrh=100π
20πh=100π
h=5
potem wzory
11 sty 19:18
Kingaa. : jejkuu.. student/ka maty czy jak ?

wez mi korki daj jakies

wielki/ka jestes ^^
umiesz ktores jeszcze ?
11 sty 19:21