potęgowanie
Bartek: Liczbę x przedstaw w postaci a
w, gdzie a ∊ N i w∊W:
| | 125 | |
x = 3√16( |
| )−1/2 im wychodzi 217/6 mnie wychodzi 25/6 |
| | 1000 | |
A robię tak:
| | 1000 | |
161/3( |
| )1/2=161/3 * 81/2= |
| | 125 | |
=2
1/12*2
1/12*2
1/12*2
1/12*2
1/6*2
1/6*2
1/6=2
10/12=2
5/6
Jak im wychodzi 2
17/6? Nie wiem.
11 sty 17:31
beti: | | 1 | | 1 | |
a skąd masz w wykładniku |
| i |
| ? |
| | 12 | | 6 | |
11 sty 17:38
beti: powinno być:
161/3*81/2 = (24)1/3*(23)1/2 = 24/3*23/2 = ... = 217/6
11 sty 17:41
Bartek: Patrz! Wiedziałem, że właśnie tu coś porąbałem. Ja po prostu wykładnik 1/3 podzieliłem przez te
4 dwójki i to samo zrobiłem z wykładnikiem 1/2. No to już wiem.
11 sty 17:51
Bartek: Dlaczego mnie wyszło 3
−19/6 a im 3
19/6 ?
| | 3−12/4*31/2*41/2 | |
= |
| = |
| | 32/3*21 | |
| | 3−5/2*21 | |
= |
| = jak wół=3−19/6 |
| | 32/3*21 | |
Oni w oficynie krzyczą, że 3
19/6 i weź z nimi gadaj.
11 sty 19:12
beti: Myślę, że zwyczajnie zjedli ten minus
11 sty 19:47
Bartek: Też mam taką nadzieję,bo zdążyłem już się dowartościować tym, że rozwiązałem to bez niczyjej
pomocy
11 sty 20:46