Invisible: Oznaczając:
d (krótsza przekątna równoległoboku) = 6
√6
bok a = 7x
bok b = 5x
Między d a bokiem b zaznaczamy kąt prosty, więc możemy zastosowac twierdzenie Pitagorasa:
b
2 + d
2 = a
2
Rozwiązujemy to równanie z jedną niewiadomą i otrzymujemy x. Następnie odpowiednio
obliczamy a i b i bez problemu obwód.
Jeśli chodzi o pole to przychodzi mi akurat sposób, że pole równoległoboku to 2 pola
trójkata o bokach a b i d
Najwygodniej jest chyba skorzystac ze wzoru P(trójkąta) =
12 * d * b * sin90 stopni
I pole równoległoboku jest odpowiednio 2 razy większe.
Mam nadzieję że zrozumiałe