wyznacz
anulka: wyznacz iloczyn oraz wykonaj redukcje wyrazow podobnych
(x2−3)x(2x4−x)=
xy(x2−2y)=
11 sty 17:29
Bartek: Ten pierwszy wyszedł mi o tak:
(x − √3)(x+√3)x2(2x−1)(x+1/2)(x+1/2).
Trzeba chyba z trzeciego nawiasu wyciągnąć x a potem zastosować wzór a3 − b3.
11 sty 17:38
Bartek: W tym drugim jakieś głupoty mi wychodzą. Nie wiem o co biega z tym y.
11 sty 17:41
Bartek: Słuchajcie, wie ktoś jak zrobić ten drugi? Bo mnie strasznie intryguje.
11 sty 17:43
Bartek: Według mnie to powinno być tak:
Najpierw xy=0 /:x czyli y=0 , ale to chyba ściema jest...
A to drugie: x2−2y = 0
x2 = 2y/: 2
y = x2/2 i myślę, że trzeba wyznaczyć teraz pierwiastki. Nie, chyba przekombinowałem.
11 sty 17:48
Bartek: Czekam cierpliwie na pomoc osób, które są zainteresowane rozwiązaniem tego drugiego.
11 sty 17:54