Eta: Witam

liczba wszystkich krawędzi = 3*n dla n >3
bo dla n= 3 ( w podstawie jest trójkąt czyli jest 9 −− krawędzi)
skoro masz założenie ,że n>3
to ciąg ma postać:
a
n = 3n i n€N
+ i n>3 ( pierwszym takim graniastosłupem jest
prostopadłościan
b) skoro a
n = 3n i n>3 to: pierwszy wyraz
obliczamy dla n= 4 ...... drugi dla n=5 itd....
a
1 = 12 a
2 = 15 a
3 = 18 ........
tworzą ciąg arytm. o różnicy r= 3 a
1 = 12
c) sprawdzamy czy a
n = 2009
zatem:
3n = 2009 => n = 2009/3 −−− nie jest liczbą naturalną
czyli żaden wyraz tego ciągu nie może być = 2009
Pozdrawiam