Tożsamości
Marta: Siemka, zrobicie mi to? Bo jakoś dziwnie mi wychodzi jak sobie mnoże te nawiasy ;<
sin8x − cos8x = (sin4x + cos4x)(sin2x − cos2x)
11 sty 17:09
Marta: inaczej, mam pytanie czy −sin4cos2x + cos4xsin2x się skróci?
11 sty 17:14
Bogdan:
Nie, bo nie jest to ułamek
11 sty 17:16
Marta: no ale chodzi mi o to misiu czy mi się to zredukuje czy jak się to nazywa, bo po wymnożeniu
nawiasów wychodzi mi to co po lewej no i to, i nie wiem czy to mi "wyparuje" czy mam to jakoś
mnożyć czy co mam z tym zrobić...
11 sty 17:18
Marta: ej.... no pomóż mi bo utknęłam
11 sty 17:23
Bogdan:
Można np. tak (ale bez pieszczot):
| | 4 | |
sin2x cos4x − sin4xcos2x = sin2x cos2x (cos2x − sin2x) = |
| sin2x cos2x cos(2x) = |
| | 4 | |
11 sty 17:26
Marta: czyli ta tożsamość która jest u góry jest fałszywa tak?
11 sty 17:28
beti: to jest tożsamość do udowodnienia? bo jeśli tak, to przekształć lewą stronę
11 sty 17:31
beti: jest prawdziwa
11 sty 17:31
Marta: no to przekształć proszę i pokaż jak to
11 sty 17:32
Bogdan:
Nie, nie jest fałszywa. Jest prawdziwa.
sin8x − cos8x = (sin4x + cos4x)(sin4x − cos4x) =
= (sin4x + cos4x)(sin2x − cos2x)(sin2x + cos2x) = (sin4x + cos4x)(sin2x − cos2x) * 1
=
= (sin4x + cos4x)(sin2x − cos2x)
11 sty 17:32
beti: L = sin8x − cos8x = (sin4x − cos4x)(sin4x + cos4x) =
(sin2x−cos2x)(sin2x+cos2x)(sin4x+cos4x) = (sin2x−cos2x)(sin4x+cos4x) =P
11 sty 17:35
Marta: a możesz mi to zrobić w przekształceniem drugiej strony?
11 sty 17:35
Bogdan:
P = (sin
4x + cos
4x)(sin
2x − cos
2x) = (sin
4x + cos
4x)(sin
2x − cos
2x) * 1 =
= (sin
4x + cos
4x)(sin
2x − cos
2x)(sin
2x + cos
2x) = (sin
4x + cos
4x)(sin
4x − cos
4x) =
= sin
8x − cos
8x = L
11 sty 17:52