termodynamika
Maniek: Fizyka termodynamika
Mam problem z jeszcze jednym zadaniem...
Z dna zbiornika, napelnionego woda do glebokosxi h=25m, unosi sie na powierzchnie
pecherzyk powietrza. Ile razy wzrasta jego objetosc, jezeli woda na dnie ma temp. 6st, a przy
powierzchni 21st cel? pecherzyk traktujemy jak gaz doskonaly. Gestos wody 1000 kg/m3,
cisnienoe atm 1,01* 105 Pa
11 sty 17:06
Maniek: Do czego przydaje sie ta gestosc ? Wyszlo mi po skomplikowanych obliczeniach, ze obj wzrosla
okolo 3krotnie...
11 sty 17:24
ejendi:
pęcherzyk zwiększy objętość bo:
1. ogrzeje się
2. zmieni się ciśnienie
h= 25 m
T1= 279 K
T2= 294 K
p2= 10100 P
d= 1000 kg/m3
V=(m/μ)*RT/p
V2/V1=(T2/T1)*p1/p2
p2=d*h
p1= 25000
V2/V1= 2,608
11 sty 17:36
ejendi: no to dobrze bo jest około 3
a gęstść x wysokość słupa wody to ciśnienie
11 sty 17:41