Oblicz objętość ostrosłupa.
mexd: Podstawą ostrosłupa jest trójkąt równoramienny o ramieniu długości 6 cm i podstawie długości 8
cm. Krawędzie boczne są sobie równe i mają po 9 cm długości. Oblicz objętość ostrosłupa.
11 sty 16:46
ejendi: Natenczas nie mogę wpaść na prosty sposób
to co tworzę trudno przekazać.
Czy jeszcze potrzebne?
11 sty 21:47
Bogdan:

h =
√36 − 16 =
√20 = 2
√5
| | 1 | |
Pole podstawy ostrosłupa P = |
| *8*2√5 = 8√5 |
| | 2 | |
| | 6*6*8 | | 72 | |
oraz P = |
| ⇒ 8√5 = |
| ⇒ R = ... |
| | 4R | | R | |
H =
√R2 + 81
11 sty 22:05
dero2005: H = √81−R2
11 sty 22:58
mexd: h = √36 − 16 = √20 = 2√5 <−− jak to wyliczyłes ? jakis wzor czy cos ?
11 sty 23:05
Bogdan:
Dziękuję
dero2005 za poprawienie nieścisłości w ostatnim wierszu mojego zapisu,
z twierdzenia Pitagorasa otrzymujemy oczywiście H =
√81 − R2. Pozdrawiam
12 sty 00:09
dero2005:
h = √36−16 = √20 = √4*5 = √4*√5 = 2√5
12 sty 08:28