ekstrema i przedziały monotoniczności
bezimiennaa: wyznacz ekstrema i przedziały monotoniczności
a) y= x2 + 1/x2
b) y = x3 dzielone przez (x−1)2
11 sty 16:45
Krzysiek: policz y ' =0
y ' >0
y ' <0
11 sty 17:00
bezimiennaa: nie mam pojęcia jak to zrobić...
11 sty 17:13
bezimiennaa: pomoże ktoś?
11 sty 17:44
benia:
12 sty 14:41
Krzysiek: a pochodne liczyć umiesz?
12 sty 14:52
benia: tak pochodne umiem, ale mam pochodną i nie wiem co dalej z nią zrobić..
12 sty 14:55
Krzysiek: porównać do zera, i wtedy tylko dla tych iksów sprawdzasz ekstrema
(w tym punkcie z wykresu pochodnej patrzysz co się dzieje na prawo i na lewo od tego punktu
np. jeżeli na lewo jest większa dodatnia a na prawo ujemna to w tym punkcie jest maximum )
12 sty 15:02
Sim0n: ile wynosi pochodna z 1/x2 ?
12 sty 18:22
12 sty 18:24