całkowanie
benia: obliczyć pole obszaru zawarte miedzy krzywymi:
y=2x ; y=3x ; x= −1 ; x=1
11 sty 16:39
konrad:
1
∫(3
x−2
x) dx=
−1
dalej już wiesz jak ?
11 sty 16:49
konrad: sorry, trochę źle
11 sty 16:49
konrad:
1
∫(3x−2x) dx=
−1
0 1
∫(2x−3x)dx + ∫(3x−2x)dx=
−1 0
| | 2x | | 3x | | 3x | | 2x | |
[ |
| − |
| ]−10+[ |
| − |
| ]01= |
| | ln 2 | | ln 3 | | ln 3 | | ln 2 | |
11 sty 16:55
bezimiennaa: czyli rozbijam to jakby na dwie całki? od −1 do 0 i od 0 do 1?
11 sty 17:00
bezimiennaa: wyszło mi coś takiego
1/2ln2 − 1/3ln3 +3/ln3 −2/ln2
czy to jest dobrze? jeśli tak to czy coś z tym jeszcze zrobic?
11 sty 17:11
konrad: Rozbiłem to na dwie całki dlatego że w przedziale (−1,0) funkcja 2x przyjmuje wartości większe
niż 3x a w przedziale (0,1) odwrotnie. A całkę liczy się z różnicy funkcji która przyjmuje
większe wartości i funkcji która przyjmuje mniejsze wartości.
Dobrze wyszło. Myślę że dało by się jakoś to krócej zapisać.
11 sty 18:03
bezimiennaa: rozumiem, dziekuję ślicznie
11 sty 18:33