funkcja trygonometryczna
Las: wyprowadź wzór:
|cos α/2|=√(1+cosα)/2
|sinα|=√(1−cosα)/2
Od czego zacząć?
11 sty 16:38
ICSP: | | α | | α | | α | | α | |
|cos |
| = √cos2 |
| = √12 * 2cos2 |
| = √12 * cos2 |
| + 1 − |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| | α | |
sin2 |
| = √1 + cosα2 c.n.u. |
| | 2 | |
drugie analogicznie.
11 sty 16:44
ICSP: po 3 równa się wszystko jest pod pierwiastkiem. nie wiem czemu go ucięło.
11 sty 16:44
Las: a gdzie zniknęła tra dwójka sprzed cosinusa po 2 równa się? Jest jakiś wzór?
11 sty 16:47
ICSP: 2 = 1 + 1
11 sty 16:48
Las: a dlaczego nie ma sinusa w ostatnim pierwiastku?
11 sty 19:14
ICSP: dobra. Rozpiszę bez pierwiastka bo widze ze pewne trudności. To wszystko jest pod pierwiastkiem
jbc.
| | α | | 1 | | α | | 1 | | α | | α | |
cos2 |
| = |
| * (2cos2 |
| ) = |
| (cos2 |
| + cos2 |
| ) = |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| | 1 | | α | | α | |
|
| (cos2 |
| + 1 − sin2 |
| ) = ... |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
teraz korzystam ez wzoru :
| | α | | α | |
cosα = cos2 |
| − sn2 |
| |
| | 2 | | 2 | |
11 sty 19:19
Las: Dzięki
11 sty 19:33