takie tam z geometrii
miśka. : czy ktoś byłby w stanie wytłumaczyć kilka zadań mało kapującej nastolatce?
mam nadzieje, że znajdzie się ktoś chętny. i podejmie się tego wyzwania.

oblicz pole trapezu równoramiennego o obw=90cm jezeli h poprowadzona z wierzcholka kata
rozwartego dzieli podstawe na odcinki o dł. 9cm i 30cm.
wiem, wiem pewnie wydaje Wam to sie smieszne ze nie umiem takich zadan, ale ja naprawdę
mam poważne problemy z matematyka.. a ostatnio pani nam duzo zadaje zeby to wszystko
sobie utrwalic. jak cos jestem w gimnazjum.. (cudem przeszłam)
W trapezie równoramienny przekątna zawiera się w dwusiecznej kata ostrego.oblicz pole
trapezu jezeli jego podstawy to 4 dm i 10dm.
w trapezie prpostokątnym jego krótsza przekątna i ramię mają dł. po 2
√3 cm.obl.pole
trapezu jezeli kat zawarty miedzy krotsza przekatna i dluzszym ramieniem wynosi 120
stopni.
pole trapezu wynosi 60
√3 cm2 a jego h= 2 p{3cm. obl dł podstaw trapezu wiedzac ze
jedna jest o 24cm krotsza od drugiej
26 mar 17:52
miśka. : z zad 1 dałam sobie rdę;
26 mar 19:01
miśka. : proszę. niech ktos będzie łaskaw pomoc
w tych zadaniach
26 mar 19:23
miśka. : prosze o pomoc tylko w tym ostatnim.
26 mar 19:27
miśka. : juz nie trzeba
26 mar 19:34
Invisible: wzór na pole trapezu:
P =
12 (a + b) * h
gdzie a i b to podstawy a h wysokośc
z treści zadania wynika że a = b + 24
skoro h i P masz dane to podstawiasz wszystko do wzoru i masz równanie z jedną
niewiaodmą
26 mar 19:35