Marc: w rosnącym ciągu arytmetycznym wyrazy a1, a5, a13 sa pierwiastkami równania
x3-5x2-x+5=0
a)wyznacz róznice r tego ciągu.
b)podaj wzór na wyraz ogólny tego ciągu.
Prosze o pomoc.
29 kwi 16:37
Robin: Wyznaczasz pierwistki równania:
W(x) = x3-5x2-x+5=0
W(x) = 5 - 5x2 - x - x3
W(x) = 5(1-x2)-x(1-x2)
W(x) = (5-x) (1-x2)
x=5 , x=1, x=-1
a1 = -1
a5 = 1
a13 = 5
a) an = a1 + (n-1)r
np: a13 = a1 + 12r
po podstawieniu i obliczniu wyjdzie że r = 1/2
b) an = -1 + (n-1)1/2
an = -1,5 + 0,5n
29 kwi 17:12
Marc: dzieki
29 kwi 20:09