dla jakich wartości parametru k , równanie
ada432: dla jakich wartości parametru k , równanie
3cosx +cos2x=k ma rozwiązanie?
11 sty 15:13
-:):
3cosx+cos
2x−sin
2x=k
2cos
2x+3cosx−1=k ... cosx=t dla t ...

?
rysujesz wykres f(x) ... i ustalasz k
11 sty 15:56
ada432: DO TEGO SAMA DOSZŁAM.. tylko nie wiem co dalej robic jak mi Δ=13+4k
11 sty 16:11
-:): można i tak .... ale chyba Δ=17+4k
11 sty 16:21
-:): z żeby równanie miało rozwiązanie to Δ

?
11 sty 16:22
ada432: no tak! masz rację 17 mój błąd
11 sty 18:00
11 sty 18:06