dany jest trojkat o wierzcholkach, podaj rownanie boku AB itd...
Jareckki: dany jest trojkat o wierzcholkach A(1,−2), B(5,6), C(−3,2)
− podaj rownanie boku AB
−podaj rownanie wysokosci poprowadzonej z wiercholka C
−oblicz pole ABC
− sprawdz czy jest prostokatny ... Pomocy nie mam czasu a musze szybko zrobic...
11 sty 14:46
ejendi:
prosta AB
y−y1=[(y2−y1)/(x2−x1)](x−x1)y+2=[(6+2)/(5−1)](x−1)
y=2x−4
prosta AC
y+2=[(2+2)/(−3−1)](x−1)
y=−x−1
prosta BC
y−6=[(2−6)/(−3−5)](x−5)
y=6+1/2(x−5)=x/2+1AC
AC,BC czy prostop.?
a1=−1/a2
−1=−(1/(1/2)) jest prostop.
czyli ABC jest prostokątny i CB jest wysokością
pole=AC*CB/2
|AC|=√(−3−1)2+(2+2)2
|AC|=2√6
|CB|=√(−3−5)2+(2−6)2
|CB|=4√5
P=2√6*4√5/2
P=4√30
11 sty 16:21