Pomocy Funkcja Kwadratowa
piccoli: hej kto jest dobry z funkcji kwadratowej
11 sty 14:38
piccoli: Zapisz dany wzór funkcji kwadratowej f w postaci f(x)=ax
2+bx+c.Nastepnie wypisz współczynniki
a,b,c czy jest dobrze
a)F(x)=2x
2+x(5−x)
a=2 b=0 c=5
i jak dalej
b)(4−x)(4+x)+3(x−1)
a=4 b=3 c=1
c)(3x−7)
2
a=3 b=7 c=0
d)2(x−3)
2
a=2 b=3 c=0
prosze o pomoc





11 sty 14:52
Aga: a)Trzeba pozbyć się nawiasu mnożąc każdy wyraz w nawiasie przez x, potem uporządkować i dopiro
wypisać a,b,c.
b) i c) zastosuj wzory skróconego mnożenia
11 sty 14:58
piccoli: a mozesz mi to choc 2 przykłady rozpisac
11 sty 14:59
piccoli: bo nie jestem w tym dobry
11 sty 15:00
Aga: a)F(x)=2x2+5x−x2
F(x)=x2+5x
a=1, b=5, c=0
b)F(x)=16−x2+3x−3
F(a)=−x2+3x+13
a= b= c =
dokończ.
11 sty 15:07
piccoli: a=1 b=3 c=13
11 sty 15:08
Aga: a=−1,b=3, c=13.
c) (a−b)2=a2−2ab+b2
11 sty 15:15
piccoli: c)(3x−7)2=3x−no własnie i jak to dalej podstawic do tego 2ab?
11 sty 15:17