trermodynamika
maniek:

Fizyka termodynamika
Jeśli ktoś tu ogarnia fizyke to prosilbym o wytlumaczenie tego zadanka:
W cylindrze zamkniętym ruchomym tłokiem o masie m
1 = 10kg i polu powierzchni S=0.02 m
2
znajduje się tlen o temperaturze T
1 i masie m=16g. Oblicz o ile kelwinów wzrośnie temperatura
tlenu podczas ogrzewannia, jeśli wskutek tego tłok przesunie się w górę o odcinek x=10cm.
Przyjmij masę molową tlenu μ= 32
* 10
−3 kg/mol ciśnienie atmosferyczne p=10
5 Pa
11 sty 13:09
maniek: Podpowiedzcie mi tylko do czego mi te dane dot. tloka ? jak je wykorzystac ?
11 sty 13:41
ejendi:
to jest kopia z Excela, jak by było nieczytelne to daj znak
m= 10 kg
S= 0,02 m2
mt= 0,016 kg
μ= 0,032 kg/mol
R= 8,3 J/mol*K
x= 0,1 m
p const=mg/S+105
p= 104905 Pa
V=(m/μ)*RT/p
ΔV=x*S
ΔV= 0,002
ΔV=mRΔT/(μ*p)
ΔT=ΔVμp/(m*R)
ΔT= 50,55662651 K
11 sty 14:19