jednym z miejsc zerowych funkcji f(x)=x^{3}+bx^{2}+cx+
Alessandra: jednym z miejsc zerowych funkcji f(x)=x3+bx2+cx+4 jest 2−√5. Znaleźć pozostałe
miejsca zerowe funkcji f ., wiedząc ze współczynniki b i c są liczbami wymiernymi....
11 sty 12:11
ICSP: Masz podane dwa pierwiastki. Skorzystaj z tego i ze wzorów Viet'a policz trzeci.
11 sty 12:34
Alessandra: jakie 2 pierwiastki? podany jest tylko jeden.....
11 sty 12:48
ICSP: są podane dwa przecież
x1 = 2−√5 oraz x2 = 2 + √5
11 sty 12:52
Alessandra: nie za bardzo wiem o co ci chodzi? skad pojawił się ten drugi? szczerze mówiąc to ja go nie
widzę.....
11 sty 13:01
ICSP: b oraz c muszą być wymierne ⇒ będą dwa niewymierne pierwiastki sprężone do siebie oraz jeden
pierwiastek wymierny.
11 sty 13:02
ICSP: oczywiście można to zrobić normalnie na około:
x1 = 2 − p{5
mamy więc : (x −2 + √5)(x2 + dx + e) gdzie d oraz e są dowolnymi liczbami
po wymnożeniu i uporządkowaniu : x3 + x2(d − 2 + √5) + x(e − 2d + √5d) + √5e − 2e
z ostatniego wyliczam że e = 4(√5 + 2) i po wstawieniu otrzymuję :
d − 2 + √5 musi być wymierne dla pewnego d
4√5 + 8 − 2d + √5d musi być wymierne dla pewnego d
teraz szukasz na chybił trafił takiego d : d = −6−√5
i otrzymujesz równanie kwadratowe:
x2 − (6+√5)x + 4(√5 + 2)
po rozwiązaniu x = 4 v x = 2 + √5
Jednak ta metoda opiera się głównie na szczęściu . O wiele jest lepsza metoda z wykorzystaniem
sprężystości pierwiastków w liczbach rzeczywistych oraz wzorów Viet'a
11 sty 13:07
-:): pierwiastki sprzężone a nie sprężone ... sprzężenie pierwiastków a nie sprężystość pierwiastków
−
11 sty 13:13
Eta:
Może
ICSP chodziło o to,że się "sprężył" ?
11 sty 13:15
Alessandra: no prosze..... ja jeszcze nie ogarnełam tych sprzężeń .... ale ok... troche mnie
naprowadziłes.... dzieki
11 sty 13:17
-:): ... zapewe −
11 sty 13:17
-:):
... naprowadził −

Teraz będzie uprowadzony −
11 sty 13:18
12 gru 22:34