matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
wiedząc , że a+b+c=5
Alessandra:
wiedząc , że a+b+c=5 1/a+b + 1/b+c + 1/a+c= 12/5 obliczyć c/a+b + a/b+c + b/a+c. niby proste zadanko... ale ja nie mogę go ugryźć..
11 sty 12:00
Eta:
5
5
5
+
+
= 12 i a+b+c=5
a+b
b+c
a+c
(a+b)+c
(b+c)+a
(a+c)+b
+
+
= 12
a+b
b+c
a+c
c
a
b
1+
+1 +
+1+
= 12
a+b
b+c
a+c
dokończ ..........
11 sty 13:13