pomocy :))
Zuzia : zadanie 1.
dziedzina funkcji f(x)=
√2−x jest

zadanie 2.
Funkcja f(x)=(x
2−16)(x
2+1)
−−−−−−−−−−−−−−−−−−
4−x
Ile ma miejsc zerowych

(jak to trzeba obliczyc, proszę o pomoc !
11 sty 11:37
Patronus:
1) D=R, bo x nie jest w mianowniku, ani pod pierwiastkiem
2) D=R\{4}, bo 4−x≠0
miesjc zerowych masz 1, bo x2+1 nie daje miejsc zerowych, a (x2−16) daje dwa− (4 i −4), ale 4
nie należy do dziedziny, czyli zostaje tylko "−4"
11 sty 11:53
Zuzia : dzięki wielkie
11 sty 11:58
Zuzia : ale w tym pierwszym ten x jest dalej pod pierwiastkiem razem z 2. wiec jak to bedzie
11 sty 11:59
Tragos: to co pod pierwiastkiem nie może być ujemne,
czyli
2 − x ≥ 0
2 ≥ x
x ≤ 2
11 sty 12:00
Zuzia : dzieki
11 sty 12:02