podaj wzór i narysuj wykres tej funkcji
kinex: Dana jest funkcja kwadratowa f(x) = (m−1)x2 + (2m+4)x − 6. Funkcja g(m) przyporządkowuje każdej
liczbie rzeczywistej m liczbę różnych miejsc zerowych funkcji f(x). Podaj wzór i narysuj
wykres funkcji g(m).
11 sty 11:24
Tragos: I. liniowość
m − 1 = 0
m = 1
gdy m = 1
f(x) = 6x − 6
f(x) = 0
6x − 6 = 0
6x = 6
x = 1
Gdy m = 1 − jedno miejsce zerowe
2. kwadratowa
m − 1 ≠ 0
m ≠ 1
funkcja ma jedno różne miejsce zerowe, gdy
Δ = 0
m ∊ .........
funkcja ma dwa różne miejsca zerowe, gdy
Δ > 0
m ∊ .........
funkcja nie ma miejsc zerowych, gdy
Δ < 0
m ∊ .........
11 sty 11:39