ostrosłup
Pablo: Podstawą ostrosłupa jest prostokąt o wymiarach 8cm x 6cm, a krawędź boczna wynosi 13cm.
Oblicz pole powierzchni calkowitej o objętość tej bryły.
zamieszam link do mojego obrazka xD
http://www.vpx.pl/zdjecie,ostroslup2.html
narazie jestem ciemny z ostrosłupów,bo miałem tylko jedną lekcję,ale cokolowiek
próbowałem sam robic..
Więc obliczyłem wyskosc tego ostrosłupa...(ten czerwony trójkąt)
|\
H | \ 13
|__
4
c
2=H
2+b
2
13
2=H
2 + 4
2
169−16=H
2
153=H
2
H=3
√17
te H przyda mi sie do obliczenia objętości
Pp=48cm
2
i co dalej

mógłby mi ktoś wytłumaczyc jak zrobic to dalej
26 mar 17:34
Pablo: zamieszczam*
26 mar 17:34
Pablo: musze jeszcze obliczyc h−wyskosc ścainy bocznej,aby obliczyc Pc,tak?mam nadzieje że ktos
mi pomoże
26 mar 17:43
Pablo: Hop,Hoop.Poda ktoś mi pomocną dłoń?xD
26 mar 17:51
Pablo: próbowałem sam obliczyc tą wysokosc sciany bocznej
wziełem wynik wysokosci ostrosłupa ,czyli H=3√17
a=4
i wyliczyc h z tzw twierdzenia pit,
h=H2+a2
ale nie wiem czy dobrze kombinuje..patrze że raczej nikt nie pomoże mi..jakby ktos
wiedział jak to obliczyc to prosze o odp,a teraz idę inne zadanka robic.Pozdrawiam i
liczę na pomoc.Z góry dzięki!
26 mar 18:10
Pablo: echhh..Patrze,że nici jednak.
Jednak to jest prawda:"umiesz liczyc,licz na siebie"
26 mar 21:51
Jakub: Zobacz zadanie na tej stronie
1896. Jest bardzo podobne.
26 mar 22:20