rozwiąż nierówność
studencina: 6log22 (1−x2) − log2 (1−x2) − 1 ≥ 0
11 sty 00:16
ZKS:
Logarytm jest cały do kwadratu czy 2 w podstawie jest tylko do kwadratu?
11 sty 00:22
studencina: cały
11 sty 01:09
Gustlik:

Dziedzina: 1−x
2>0
(1−x)(1+x)>0
x=1 v x=−1
x∊(−1, 1)
Podstawienie t=log
2(1−x
2)
6t
2−t−1≥0
Δ=25,
√Δ=5
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
t∊(−∞, − |
| >U< |
| , +∞)⇒t≤− |
| v t≥ |
| |
| | 3 | | 2 | | 3 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | |
log2(1−x2)≤− |
| v log2(1−x2)≥ |
| |
| | 3 | | 2 | |
log
2(1−x
2)≤log
2(2
−13) v log
2(1−x
2)≥log
2(2
12)
1−x
2≤2
−13 v 1−x
2≥2
12
Spróbuj dokończyć. Pamietaj, że jeżeli w nierówności występuje dziedzina, to wynikiem jest
CZĘŚĆ WSPÓLNA ROZWIĄZANIA NIERÓWNOŚCI I DZIEDZINY
!
11 sty 01:44
studencina: trochę nie bardzo wiem jak wyznacza się dziedzinę

tzn zawsze musi być większe od 0?
11 sty 02:08
Anonimowy:
Tak
11 sty 02:29
studencina: Czyli zawsze jest ten jeden warunek?
11 sty 02:45
Anonimowy:
Ten zawsze, mogę być też inne
11 sty 02:52
studencina: kiedy?
11 sty 02:58
Anonimowy:
logx2
Tutaj x > 0 oraz x ≠ 1
11 sty 03:02
studencina:
ale czy to jest uwarunkowane kiedy jaki warunek? Miałam to tak dawno, że w ogóle nie pamiętam
tego..
11 sty 03:03
Anonimowy: logab = c
a > 0
a ≠ 1
b > 0
Takie są warunki w logarytmach
11 sty 03:15
studencina: Nie wiem jak to dokończyć, nie wychodzi mi
12 sty 17:24
devil: niech ktoś to dokończy xD masakra jakaś
12 sty 19:05
studencina:
no dokładnie... Jutro piszę z tego kolokwium, więc jakby ktoś mógł uratować studenta biednego
przed klęską...
12 sty 19:12
devil: ja też! haha
12 sty 19:17
aneta:
Hehe Politechnika?
12 sty 19:20
devil: no baa
12 sty 19:21
studencina:
Dobra, pytań nie mam

piszemy razem
12 sty 19:24
devil: jutro praca grupowa na wykładzie
12 sty 19:25
studencina: Spoko

może tutaj jeszcze ktoś się zlituje i rozwiąże

ale za to mam 3 zadanie

Kto
się kryje pod tym nickiem , bo ja już się niechcący ujawniłam
12 sty 19:28
devil: masz 3?

dawaj!
12 sty 19:50
studencina: 
ale ujawnij mi się!
12 sty 20:53
devil: Karolina xD
12 sty 20:56
studencina: aa spoko

to teraz mogę Ci dać 3
12 sty 21:10
12 sty 21:11
devil: dzięki
12 sty 21:12