matematykaszkolna.pl
pole i objetosc ostroslupa Marta: witam emotka oblicz objetosc i pole powierzchni calkowitej ostroslupa prawidlowego trójkątnego, ktorego kwarędz podstawy ma długośc 2 cm, ściana boczna jest nachyloa do płaszczyzny podstawy pod kątem 60 stopni. potrzebuje to jak najszybciej emotka z góry dzięki Marta
26 mar 17:20
Mickej: Marta lubi sie podpisywaćemotka
26 mar 17:23
Marta: uwielbia kultury nigdy za wiele
26 mar 17:24
Mickej: a− krawędź podstawy a=2
 a3 
h−wysokość podstawy h=

2 
obliczasz sobie pole podstawy i zostaje ci jeszcze wyznaczyć H−wysokość ostrosłupa żeby ja wyznaczyć zrobimy sobie trójkąt opuszczmy sobie wysokość na podstawe i uzyskujemy trójkąt prostokątny
 H 
i stosujemy tg60=

dalej dasz sobie rade

1 

h
3 

26 mar 17:31
Marta: czy ktos mi pomoze mam to zadanie na pracy kontrolnej z marmy a nie wiem jak to ugrysc wychodza mi jakies dziwne liczbyemotka
Marta: zrobi i wstawie wyniki zobaczymy czy ok dobrze?
Marta: i stanela pole podstawy wyszlo mi 4pierwiastki z trzech przez 4 ale nie mam pojecia jak to H ugrysc doszlam fo tego ze h wynosi 2 pierwiastki z trzech przez 5 z wlascosci trojkata 60,30 60 pole powierzchni calkowitej wyliczylam ze ma pole podstawt 2 pierwiastki z 3 przez 2 pole boczne cztery pierwiastki z trzech a calkowite cztery z trzech dodac dwa pierw. z trzech przez 2 a objetosc wyszla mi piec pierwiastkoz trzech przez 18
26 mar 17:37
Marta: halo jest tu ktos
26 mar 17:51
Mickej: ja jestem w domu przykro mi
26 mar 17:53
Marta: moglbys mi chociaz nappisac ze jestem na dobrej drodze albo cos takiego.
26 mar 17:55
Marta: bardzo prosze niech mi ktos pomozeemotka nie wiem jak to zrobic:(
26 mar 18:10