pole i objetosc ostroslupa
Marta: witam

oblicz objetosc i pole powierzchni calkowitej ostroslupa prawidlowego trójkątnego,
ktorego kwarędz podstawy ma długośc 2 cm, ściana boczna jest nachyloa do płaszczyzny
podstawy pod kątem 60 stopni.
potrzebuje to jak najszybciej

z góry dzięki Marta
26 mar 17:20
Mickej: Marta lubi sie podpisywać
26 mar 17:23
Marta: uwielbia

kultury nigdy za wiele
26 mar 17:24
Mickej:
a− krawędź podstawy a=2
| | a√3 | |
h−wysokość podstawy h= |
| |
| | 2 | |
obliczasz sobie pole podstawy i zostaje ci jeszcze wyznaczyć
H−wysokość ostrosłupa żeby ja wyznaczyć zrobimy sobie trójkąt opuszczmy sobie wysokość na
podstawe i uzyskujemy trójkąt prostokątny
| | H | |
i stosujemy tg60= |
| dalej dasz sobie rade |
| | | |
26 mar 17:31
Marta: czy ktos mi pomoze mam to zadanie na pracy kontrolnej z marmy a nie wiem jak to ugrysc
wychodza mi jakies dziwne liczby
26 mar 17:31
Marta: zrobi i wstawie wyniki zobaczymy czy ok dobrze?
26 mar 17:31
Marta: i stanela pole podstawy wyszlo mi 4pierwiastki z trzech przez 4
ale nie mam pojecia jak to H ugrysc doszlam fo tego ze h wynosi 2 pierwiastki z trzech
przez 5 z wlascosci trojkata 60,30 60
pole powierzchni calkowitej wyliczylam ze ma
pole podstawt 2 pierwiastki z 3 przez 2
pole boczne cztery pierwiastki z trzech
a calkowite cztery z trzech dodac dwa pierw. z trzech przez 2
a objetosc wyszla mi piec pierwiastkoz trzech przez 18
26 mar 17:37
Marta: halo jest tu ktos
26 mar 17:51
Mickej: ja jestem w domu przykro mi
26 mar 17:53
Marta: moglbys mi chociaz nappisac ze jestem na dobrej drodze albo cos takiego.
26 mar 17:55
Marta: bardzo prosze niech mi ktos pomoze

nie wiem jak to zrobic:(
26 mar 18:10