10 sty 22:54
beti: kąt CAB = 70o −− bo to są dwa kąty środkowe oparte na tym samym łuku
następne −− podobnie
10 sty 22:57
tn: pomoż bardizej
10 sty 23:01
beti: czekaj, bo straszną głupotę napisałam

!
zacznę od nowa
10 sty 23:10
beti: kątCAB to kąt wpisany oparty na łuku CB
kąt BOC to kąt Srodkowy oparty na tym samym łuku CB
| | 1 | |
czyli |kątCAB| = |
| |kątBOC| = 35o
|
| | 2 | |
dalej:
| | 1 | |
|kątCBA| = |
| |kątAOC| = 15o −− wg tej samej zasady/twierdzenia
|
| | 2 | |
|kątABC| = 180
o − (15
o+35
o) = 130
o
10 sty 23:14