objętość
Łukasz: znajdź objętość i pole powierzchni czworościanu foremnego o krawędxi a.
26 mar 17:11
Mickej: oo to ja lubie tłumaczyć
26 mar 17:13
Mickej: Bryła foremna to tak jak sama nazwa wskazuje jest foremna co oznacza że każda krawędź(te
kreski takie jak rysujemy

jest równa więc łatwo się domyślić że skoro 4 ściany
foremne to jest to ostrosłup prawidłowy trójkątny którego ściany to trójkąty
równoboczne

więc teraz nic tylko z własności takiego trójkąta(równobocznego) liczysz
sobie wszystko co ci jest potrzebne
26 mar 17:16
Eta:
czworościan foremny ? .... to ostrosłup, którego wszystkie
ściany i podstawa są trójkatami równobocznymi
zatem :
Pc = 3*a2√3 /4 bo pΔrównob= a2√3 /4
podstaw i policz!
teraz V = 13*Pp* H ( pole podstawy już obliczysz jak wyzej
pozostaje wyliczyć H
z trójkąta prostokatnego z tw> Pitagorasa
gdzie:
a −−− przeciwprostokątna
H −−− przyprostokątna
23*hp −−− druga przyprostokatna
gdzie hp= a√3 /2 −−− to wzór na długość hΔrównob
wylicz to hp teraz
i oblicz H −− ostr> z tw . Pitagorasa
podstaw do wzoru na V i to wszystko
26 mar 17:21