Jak to obliczyć?
Nikita: Oblicz granice ciągu:
10 sty 22:46
ZKS:
| 2n + 1 − 2 | | 2 | |
| = 1 − |
| |
| 2n + 1 | | 2n + 1 | |
Dalej chyba nie powinno być problemu.
10 sty 22:50
Nikita: | | 1 | |
tak, dalej juz sobie poradzę. A jak obliczać jeśli zamiast potęgi n będzie |
| |
| | n | |
10 sty 23:12
ZKS:
Zapisz cały przykład bo tak to ciężko coś powiedzieć.
10 sty 23:14
10 sty 23:17
ZKS:
| | 2 | |
Tak samo rozpisujesz i otrzymujesz 1 − |
| i powinnaś granicę otrzymać 0. |
| | 21/n + 1 | |
10 sty 23:22
Nikita: nie wychodzi mi. mógłbyś to rozpisać

chodzi mi o to że masz już to:
| | 2 | |
1 − |
| i jak dalej to zrobić ? |
| | 21n +1 | |
10 sty 23:27
ZKS:
| | 1 | | 2 | | 2 | |
Skoro n → ∞ to |
| dąży do 0 stąd 1 − |
| = 1 − |
| = 1 − 1 = 0 |
| | n | | 20 + 1 | | 1 + 1 | |
10 sty 23:35
Nikita: OK, Dzięki
10 sty 23:36
ZKS:
Za udzielenie pomocy proszę o uiszczenie wpłaty na konto bankowe w kwocie 10 zł. Nie uiszczenie
wpłat w ciągu 5 dni roboczych skutkuje zgłoszeniem sprawy do prokuratury generalnej w celu
odbioru należności. Pozdrawiam.
10 sty 23:47