matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
:(
Nikita:
Oblicz granice ciągu:
2n + sin n
a
n
=
7n + 2
10 sty 22:37
norka:
15 lip 18:16
Janek191:
2
lim a
n
=
( Tw. o trzech ciągach )
7
n→
∞
15 lip 19:18
pigor:
...lub
2n+sin(n)
lim
n→
∞
a
n
= lim
n→
∞
=
7n+2
n(2+
sin(n)
n
)
= lim
n→
∞
=
n(7+
2
n
)
2+
sin(n)
n
2+0
2
= lim
n→
∞
=
=
. ...
7+
2
n
7+0
7
15 lip 19:37