prawdopodobieństwo
Zuza: Zadanie z prawdopodobieństwa, bardzo proszę o pomoc
O zdarzeniach A i B wiadomo że:
P(A')=34 P(B')=12 P(AUB)=38
Oblicz P(AiloczynB)
10 sty 22:30
beti:
i korzystasz ze wzoru:
P(AuB) = P(A) + P(B) − P(AnB)
10 sty 22:55
Zuza: A nie powinno być P(AnB)=P(A)+P(B)−P(AuB)
10 sty 23:19
beti: tak będzie, jak sobie przekształcisz wzór, który napisałam(jest to jedna z wł. prawdopodob.)
10 sty 23:23
Zuza: Nie wiem jak to zrobić
10 sty 23:26
beti: ale czego nie wiesz

po prostu podstawiasz do wzoru:
i teraz sprowadzasz do wspólnego mianownika i ... już.
10 sty 23:33
Zuza: Ok czyli dobrze zrobiłam tylko nie zrozumiałam o czym pisałaś, wielkie dzięki.
10 sty 23:34