Styczna i sieczna
Paulina: dla funkcji danej wzorem : h(x) = x
2+x
a) napisz równanie stycznej do wykresu funkcji przechodzącej przez punkt o odciętej x
0=1,
b) napisz równanie linii siecznej przechodzącej przez punkty wykresu o odciętych x
1=0, x
2=3
c) zilustruj wyniki na wykresie
w a) mi wyszło y=3x−1
Proszę o pomoc
10 sty 22:04
emte:
a) dobrze
b) (0,0) (3,12), czyli y=4x
10 sty 22:19
Paulina: a jak do tego doszedłeś ?
10 sty 22:22
emte:
h(0)=0, zatem(0,0)
h(3)=12, zatem (3,12)
i równanie prostej przechodzącej przez dwa punkty
10 sty 22:25
Paulina: ok dzięki!
10 sty 22:28